Rajin plok nk hupdate blog lately..
**Rajin la sangat**
Straight to the point..
Nak share 1st trial Murtabak Megi by me..
Cam biase, try resepi Kak Hana..
Resepi Murtabak Megi
Bahan2:
1. Megi (sy guna Maggi Kari) - Rendam air panas then toskan.
2. Bawang holland - potong dadu
3. Lada merah - potong dadu
4. Daging kisar - goreng dgn sedikit air hingga daging masak. Masukkan sos tiram & lada sulah
5. Telur - Kak Hana guna 2 biji, i mcm biase nak lebih je kan.. I guna 4 biji..muahaha
6. Daun sup - sy xguna sbb xde :'{
7. Sedikit garam - Kak Hana xguna (sy guna sbb sy lupe nnt dah guna perencah megi... nasib baik cukup rase jadinyer..xmasin...hihi :D)
Cara2 membuatnya:
1. Pecahkan telur, pukul dengan perencah megi hingga sebati. Letak sedikit garam (optional. xyah xpe).
2. Masukkan megi yg telah direndam & ditos.
3. Masukkan daging kisar yg telag digoreng, lada merah & bawang holland & daun sup.
4. Kacau hingga sebati.
5. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan murtabak.
7. Goreng sehingga masak.
nilah ropenyer bila campur semua bahan.. |
goreng goreng goreng |
nilah rope dier bile dah masak. I buat besar. Kl nak nipis, boleh goreng 2x. Sy pemalas. haha |
xgaring sgt sbb tebal..tapi sedapppp... |
Ok.. kalau nak garing & crispy, kurangkan telur (2biji pun cukup) & buat nipis je. Acuan ni boleh digoreng jd 2 murtabak. Hehe. Kl suke telur mcm saye..boleh la buat 4 telur... kl nak murtabak tu jadi bulat, cantik mcm Kak Hana buat, boleh guna nonstick pan. I xde pan tu. wuwuwuw. xpela, asal rase dier maveles.. nyummylicious! :D
Selamat mencuba! (^__^)
pasti cubaaaa...-alinkiwi..;p
ReplyDeletewei, t aku nak try lah kekeke..
ReplyDeletetry2..senang yg amat.. n nyummy too :D
Delete@lin : cuba2..simple & sedap..hehe
ReplyDelete