Sempena Merdeka dan mok pun datang Bangi bersama adik laki (nak hantar adik ke UTHM)..
Kami ambil keputusan untuk buat Mini Openhouse..
Saya ambil peluang ini untuk try buat Rainbow Kek.. belajar deko kek sekali..
Kepada kawan2 yang mintak resepi..
Ini resepi nyer ye (^_^)v
Resepi Rainbow Cake
Bahan-bahan:
430gm tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
250gm butter
340gm gula kastor
5 bj putih telur - suhu bilik
2 sdk esen vanila
375ml susu segar - suhu bilik
pewarna - merah, oren, kuning, biru, ungu, hijau
Cara-cara:
1. Sediakan loyang 8" - beberapa loyang spy cepat (saya guna 6 loyang)
2. Sapu loyang dengan butter dan alas dgn baking paper (spy tak melekat). Sapu baking paper dengan butter.
3. Panas oven pada suhu 170C.
4. Ayak tepung, baking powder, garam - ketepikan.
5. Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu atau butter tukar menjadi putih. Masukkan putih telur dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.\
6. Masukkan esen vanila.
7. Slowkan mixer ke kelajuan paling rendah. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar(boleh juga guna spatula buat kaedah kaup balik). Pastikan tepung berselang seli dengan susu. (mulai dengan tepung diakhiri dengan tepung juga. Tepung-susu-tepung-susu-tepung)
8. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian (sama banyak -> +-260gm)
9. Letak pewarna pada setiap bekas dan gaul rata.
10. Masukkan dalam loyang. Bakar satu persatu pada suhu 170C letak pada rak bawah guna api atas bawah selama 15-20min atau sehingga masak.
11. Bila sudah masak, tggu sejuk.
12. Teruskan menbakar loyang2 lain.
ps: jangan tindih2 kek. kek mudah melekat dan menjadi comot.
Resepi Cream Cheese Frosting
Bahan-bahan:
250gm cream cheese
120gm gula
120gm butter
Cara-cara:
1. Pukul semua bahan dengan mixer hingga gebu dan ringan
Cara Melapis Kek
1. Mulakan dengan 1 lapisan kek mengikut warna kesukaan.
2. Sapu sedikit cream cheese di atas lapisan kek dan ratakan. Boleh ayak serbuk coklat di atas lapisan tadi.
3. Letak lapisan kek warna lain di atas. Ulang sehingga ke lapisan terakhir.
4. Setelah lapisan terakhir, buat lapisan cream cheese agak tebal dan kemaskan kek dengan menyapu keseluruhan cream disekeliling kek.
5. Hias ikut kreativiti masing2.
ps: untuk frosting, boleh tambah sedikit whipping cream untk lembut (80ml)
Tu saja. Silakan mencuba
(^_^)v
-PjahFzah @ Bakery Mekteh-
Nak cuba gak nanti ! hehe~
ReplyDeleteDone follow sini no. 546
ReplyDeleteJom follow teman lak.. leh kita berkongsi cerita, kunjung mengunjung pasni kan.. heee..
Salam kenal buat owner blog..
http://tengkubutang.blogspot.com/