♥ ♥ ini geng mafia hifaz ♥ ♥

Friday, March 12, 2010

++ Saya Suka ++

Saya suka **SUP**

Masih ingat time mok pregnant. Amer ke ajam. Xsure.
Hari2 mok wat sup. Hari2 aku makan sup.
Ahad - mee sup
Isnin - nasi air (bubur + sup)
Selasa - mee sup
Sup sup sup. Tapi aku suke giler.
Maybe sebab tu aku suke sup.
Sebab masa ngandung mok ajar makan sup doh.

Skang ni, kalau g kafe for dinner..
Kalau ambik nasi goreng (yang xberkuah)..mesti rase x kenyang & x puas.
So aku akn make sure kl beli nasi goreng, kna ade sup. beli nasi goreng + sup. Heaven~~~~
Tapi selalunyer nasi + sup + telur dadar.

^^Kisah Sup 1^^

Kat bilik aku. Member timbang berat.

Member : Yeah.. berat aku dah naik. Dah 46.
Pjah : Naper berat ko 46 tp kurus kering? Aku pun 46 tapi xkurus pun...
Member : Tu la ko. Aku rase sebab badan ko kembang ngan sup je kot.

(-_-")



...

^^Kisah Sup 2^^

Kat bilik member having dinner.

Member: Dulu aku xsuke sangat sup tau. Aku start suke sup masa duk rumah sewa la.
Sebab pjah salu masak sup.

(0_0)



...

^^Kisah sup 3^^

Kafe lunch (lunch kul 4 ptg.. ke dikira minum petang??)

Member: Kedai baru tu makanan dier besh.
Pjah: Hm.. sup dier best tapi utk mkn ngan bihun sup. Tapi kalau mintak nasi + sup xbesh. Kedai nasi ayam besh sebab sup dier besh. Sangat suke.
Member: Aih. Sup jugak yang dier tengok. Sebab sup je kedai tu jadi best.

\(^__^)/

...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya suka **Buat2 Tak Dengar**

Suka buat ni kat rumah.
Sebab ramai sangat insan suka bagi order.Buat2 pekak xdengar & xlayan.
Heaven~~

^^Kisah Buat2 Tak Dengar 1^^

Kat rumah.

Gee: Wes, mg bla bla bla. [Xigt dier tny psl pe tp topik xdiminati]
Pjah:..... [silent]
Gee: Beci aku!! Sokmo wat2 xdengar!!

MUAHAAHAHHAA XD


...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Saya suka **Laki Pakai Spek**

Laki pakai spek = laki encem.
Tak tau start dari bila suka tengok laki pakai spek.
Nampak educated [wpun xeducated lamsum]..
Bertambah2 bile tengok Winter Sonata..
Specky Jun Sang so damn encem!!!!!!



^^Kisah Laki pakai spek 1^^

Dalam kete. Akak bawak kete. Aku still sekolah menengah.
Nampak sekumpulan boys jalan kt tepi jalan.

Kak: Pijah, ore mg minat. Mesti mg minat kan tu?
Pjah: Taik eh. Aku behi ore pakai spek wat muko educated jah.
[Budak muke poyo nak mampus dier nak bagi aku. Agak2 r. Bukan semua orang pakai spek aku suke]

(+__+)




...

^^Kisah Laki Pakai Spek 2^^

Chatting dengan adik aku. Xingat chat pasal ape tapi tibe2:

Adik: Mung minat ore mesti sbb spek kan. Pilih spek bukan pilih ore.
Pjah: Hahaha. Gom. Xsemua ore pakai spek aku suko.

(#__#)



...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya suka **Bila Peniaga Bagi Lebih**

Sape tak suke bile beli barang dapat lebih?
Tipu la kl kate xsuke.
Dapat diskaun 5sen pun dah happy.
Atau peniaga bagi lebih pisang goreng 1 inci [pisang goreng yang dah patah] dah boleh tersengih dah.

^^Kisah Bila Peniaga Bagi Lebih 1^^

Kat pesta kolej UO tahun 2 kalau xsilap.
Kat kedai org klate jual kepok lekor.
Mintak RM 1 kepok lekor.

Peniaga: bla bla bla (xpaham + xdengar dier cakap pe)
Pjah: =) [sebab xfhm dier ckp ape so aku senyum je la]
Peniaga: oloh manisnyer [masukkan lagi kepok ke dlm plastik]
Pjah: =) [sambil muke blur dah kelihatan sbb mmg xdpt faham pe dier tgh cakap + blur naper dier tambah kepok]
Peniaga: manisnyer.. senyum lagi sayo tambh lagi
Pjah: =) [baru paham ape dier ckp tapi dah senyum xikhlas dah sebab dah rase tah ape2 la mamat ni]

Akhirnye kepok aku RM 1 = 15 keping kalau xsilap. Yang sepatutnya hanyalah RM 1 = 5. Dan member ku sangat jeles sbb dier beli dpt sikit je. Aku nak bagi yang aku xnak plak. Akhirnyer aku dah nak mati habiskan kepok tu sbb dah mkn byk b4 tu. Tapi hepi dapat lebih.

(-_-')

...

^^Kisah Bila Peniaga Bagi Lebih 2^^

Kat booth makanan kat pesta kolej zaba. Seminggu yang lalu.
Tengah batuk tapi beli minuman berais. Kejap je dah abis air tu aku minum.

Pjah: Ala, air aku dah abis. Boleh tak aku mintak refill air ni?
Member: Cube la ko pergi mintak.

Pastu duk pusing2 teringin nak makan kebab pulak.
So pergi la kat kedai beli air tadi [juga jual kebab].
Pastu terbatuk2 akibat minuman berais.

Penjual: Nak air ke? Tersedak2 tu [aku batuk la bkn tersedak!]
Pjah: Boleh refill ke? [cube buat lawak bodoh]
Penjual: Meh saye tambah air. Beli cni kan? Nak?
Pjah: Eh2 xpe2. Xnak tambah air pun [btl..sy cume melawak je]
Penjual: Tgk dak ni, org nak tambah air pun xnak [ckp dgn kuatnyer..malu aku!!!]. Org dah offer tu. Nak x?
Pjah: Ha? Boleh la.
Penjual: Org nak bagi air tgk dier tersedak2. Dier xnak plak.[aku batuk la bukan tersedak..aduyaiiii]

Pergh... penuh dier bagi ha... penuh balik air aku.
Kembung perut nak abiskan air tuh!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya suka **Buat Muka Poyo**

Sangat suka wat muke poyo especially kat adik laki aku (ajam) yang salu berlagak ngan aku.

^^Kisah Buat Muka Poyo 1^^

Kat ruang tamu rumah.

Ajam duk atas kerusi dengan muke seyesnyer. [buewwwwkkkk!!!! koya seyes!!]
Aku pun berdiri dpn dier. Senyum.
Ajam wat x layan.
Ok, mulakan perangai poyo + sengai aku.

Pjah: (@_#) (*_~) [keluarkan muke2 poyo + sengai aku.]
Ajam wat2 xnampak.
Wat serius. Xgelak xsenyum xwat
pe2.



Setelah bbrp minit...
Ajam: {tersengih} Xdok aroh. tolol.
Pjah: Yesss!! Berjaya!!. Hahaha

Berlalu pergi.

Aku memang x matured.Noktah.

...

^^Kisah Buat Muka Poyo 2^^

Kat rumah. Amer baru pas nangis.

Duk depan amer.
Aku start buat muke poyo. Start ngan senyum.
Amer wat bodo dengan mate merah lps nangis.
Aku wat muke poyo aku.

Pjah: Eleh eleh elh nok suko doh tu. [sambil wat muko2 poyo]

Amer wat xendah.
Setelah beberapa minit...

Amer: {tersengih} wok oloh!! [pastu sepak aku]
Pjah: hahahah.. menang. amer suko..

Ok. xmatured (-_-")

...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok. Enuf.
Banyak lagi benda aku suka sebenarnyer.
Malas dah.
www.tips-fb.com

Monday, March 8, 2010

- mE LuRVE aDAm -

amboi... gelenya betul malam ni..
tetibe tajuk entry 'mE LuRVE aDAm'..
aDam mane plak ni pjah wei??
bile plak ade kenal mane2 mamat name adam ni??

aDAm yang saye minat @ suka @ cinta itu..
bernama penuh mohd amer adam bin fauzi..
hahaha giler auta..
[tiada kaitan dgn yg hidup atau telah meninggal dunia..hny rekaan semata-mata]

aDAm yg saye (amboi sopannye..saye tu..xleh blah) maksudkan adalah aDAm aF2..
actually xde la minat giler giler giler baboonnn..
just suke kestyloan & kejambuan adam..
hoho jambu trus aku bg.. jgn mare ye adam~~

one more thing aku suke psl adam..
tariannyer..perghhh suke giler adam menari...
cun stylo mylo weh~~~

actually (lg sekali word ni muncul)..
just came back from majlis penutup kapreza..
[pesta kolej pendeta zaba]..
3 artis datang..

ade bob [mesraaaaaaa~~~~~],


mus may [yeyeeeee],


& lastly (plg ditunggu mesti letak last konsert kn]..
aDaM aF2 [xigt tagline adam..tp adam encem] \(^__^)/




actually [ok boleh kire bpe kali word ni muncul dlm entry ini]..
ms matrik dl pnah jumpe adam kt kuantan parade [tempat lepak plg disukai time matrik..wuwuwuwu]..
ms tu adam cam innocent agi kn..awal kemunculan la katakan..
time tu dier ngan SDCo (if not mistaken), his sabahan group la..
time tu adam, sdco & kru..
[yusry plg encem nak mampus]

pengurus KRU pn encem nak mampus mase tu..
perggghhhh usya beshhh siot [gedix santai]

& sorg lagi ahli sdco..
though dier ni mcm gelap sikit compare ngan adam & the other 1 of sdco,
p aku suke tgk dier...sweettttt bangettt ngan cappnyerr...

ok2.. back to masa kini..
stop mengimbau kenangan ok!!

td adam nyanyi 3 buah lagu..perghhh best happening giler~~~
1st song entitled 'aku tensen'..
sumthing like that la..lupe sudeh..wuwuwu
[dak2 blok d yg x turun jgn tensen2 dgn kegamatan suasana kt bwh ok..
jgn ade kes plik2 plak hokeyyy]

2nd song..
'benar benar'
wah sgt suke lagu ni..
lagu tema kitorg time clash sekejap dulu..
[huahuahua clash pun de lagu tema kewww???]
best dowh layan nyanyi ngan adam lagu peveret ni..
wuuuuuuuuuuuwuuuuuuuuu..

3rd song lagu..hmmm..laguuu..
pe tajuk dier ek?
lupe sudeh... adeh
nyanyuk tahap cicak berak kapur
[ade kaitan x?? layan jela~~~]

okla..mls nak bebel byk2..
let these pics speak for mE

& nak share video jugek
enjoy~~~~

========================================================================
video

mus may
========================================================================

video
akU tenSen

video
ku bEnaR-bEnar - dedicated to mOnGsa 343

video

hifazfoot: mE stILL luRvE mY 1sT LuRvE, mR mOnGsA 343..wahaha... pengakuan berani mati di malam hari [mR mOngSa siLe bErBunga2 skang wpun sy tahu anda xpnah jenguk blog sy]
www.tips-fb.com

Wednesday, March 3, 2010

Mari Belajar Bahasa Daerah - Besut Best ♥ ♥

"Semua bangun!!! Se..lamat pagi cikgu ♪ ♫" (intonasi Upin Ipin)..



"Selamat pagi. Sila duduk. Ye anak2 sekalian,
hari ini cikgu akan mengajar anak-anak perumpamaan
dalam bahasa daerah kita iaitu bahasa besut.
Harap anak-anak dapat memberikan sepenuh perhatian
terhadap pembelajaran hari ini."

ade tokoh tak aku nak jadi guru aka cikgu??
(sila angguk sekarang kl tidak saya rotan!!!)
Cikgu Hifaz.. perghhhhh stylo giler name cikgu..
http://www.emocutez.com

hahahah..sudah la Pjah..
bole blah ngan angan2 mek joyah mg tuh~~~
http://www.emocutez.com

ok2..sebenarnyer pe yg aku nak merepek merapu meroyan malam ni..
adalah kerana kelembaban & keslowan internet..
kebelakangan ni internet asyik slow je memalam..
especially kl nak bukak facebook..
adeh... lagi slow dr kuro katup rongok gigi...
ha... itulah dier..
"kuro katup rongok gigi"

contoh perumpamaan yg selalu saya tulis kat facebook..
saya listkan perumpamaan2 yg penah saya tulis kt status mukabukuku...

1. "fb slow po kuro katup patoh kaki pecoh cengkerang rongok gigi"

terjemahan : access ke facebook sangat slow seperti kura2 yang tidak mengeluarkan kepala, cengkerang pecah & gigi rongak.

maksud : kura2 sememangnyer berjalan perlahan. apatah lagi jika tidak mengeluarkan kepala, cengkerang pun dah pecah, gigi pun dah rongak.. juga bermaksud sudah tua..kesian kan?? mesti berjalan slow giler. begitulah jua internet ku di kala itu..

idea tercetus : teringat kat tabung kura2 nia chan (my niece) yang dah pecah akibat terjatuh. nia chan sangat2 sedih di kala itu. tapi aku dah gantikan ngan tabung singa plak..hoho



2. "internet slow po kuro lapar cerok perut xmake 10 hari sbb sakit gigi!!!"

terjemahan : internet yang lembab seperti kura2 lapar akibat 10 hari tak makan kerana sakit gigi.

maksud : bayangkan kura2 yang dah secara faktanya berjalan perlahan, ditambah plak kebuluran akibat tak makan 10 hari ditambah lagi dengan sakit gigi.. bayangkan lah sendiri betapa slownyer kura2 tu berjalan~~

idea tercetus : time ni tengah saya tengah sakit gigi gusi bengkak.. tapi naper kura2 jadi mangsa??? hahaha tiada jawapan untuk itu~~~



3. "asal mlm je internet po cheesecake basi xckp keju"

terjemahan : asal malam je internet mesti lembab seperti kek keju yang dah basi & xcukup keju.

maksud : if korang termakan kek keju yang dah basi & tak cukup keju, mesti korang geram giler rase mcm nk hentak kepala kat dinding kan???? dah le basi.. xcukup keju plak..eiiii rase nak pijak2 je kek tu!!!

idea tercetus: sebenarnyer tgh geram giler.. nak cakap 'internet po cissss!!!' tapi cam kasar sikit kan bunyinyer.. so saye pun modify la kasi lembut.. saya pun tukarkan 'ciss' kpd 'cheesecake'..hik3



4. "adeh..internet slow po lembu kecok patoh kaki kna langgar lorri kat gong kelih hok tok napok nok kelih sbb xdok lampu jalan"

terjemahan : aduih, internet lembab seperti lembu yang tempang akibat kaki patah kerana dilanggar lori di Kg Gong Mengkelih yang mana pemandu selalunya tidak nampak lembu2 melintas pada malam hari akibat ketiadaan lampu jalan.

maksud : lembu yang tempang akibat patah kaki mestilah tidak dapat berjalan dgn laju kan???

idea tercetus: tetibe teringat tragedi cemas masa balik merdeka 2009 - accident langgar lembu kat jln pasir puteh - machang... sangat sangat sangat mengerikan... sila bace di entry ini -
Kerana Sekawan Lembu -Satu Malam Yang Takkan Dilupakan



dan kawan2 pun selalu la bagi komen..
kate mereka my besut vocabulary sgt bagus..
de yg ckp sy pandai sbb blh eja bhs besut bile berym..
de yg ckp bahasa power2 n plik2..
semangat jati besut yg kuat la..
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com
ye..saye sangat bangga menjadi anak jati BESUT..
saya sangat bangga berbahasa BESUT..
saya sangat sayang BESUT...
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

hifazfoot: ikutkan hati nak wat entry ni fully in BESUT language..tp tkt org xpaham ♥ ♥

www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...