♥ ♥ ini geng mafia hifaz ♥ ♥

Tuesday, August 27, 2013

Resepi Homemade Aiskrim

Assalamualaikum..

Sorry kawan2 lambat share resepi kat Facebook..
Saya share kat blog je senang nanti nak trace balik (^_^)

Resepi Aiskrim

Bahan2:

1 biji telur
1 tin susu cair
Suku tin susu pekat (resepi asal 1/2 tin, sy guna suku tin pun masih manis.. so moh kite kurangkan lagi)
1 sudu kecil vanila (atau 1 tudung botol vanila tu je)
1 sudu besar ovalette (kena hati2.. cari yang halal ye)

Bahan2


Cara membuat:

1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk adunan.
2. Pukul selama 15-20min. Adunan akan mengembang jadi macam tekstur aiskrim.
3. Asingkan ke dalam beberapa mangkuk untuk meletak perasa.

Tekstur adunan selepas dipukul 


# 1 adunan ni boleh buat 2 tupperware Walls yg warna kuning tu. Perasa ikut suka korang nak letak.
Saya buat 2 jenis aiskrim ikut tupperware Walls sebab saya selalu beli Walls maka tupperware kuning ini banyak di rumah saya. Kih3

Neapolitan:

Same tak ngan di tudung tupperware? up sikit masuk choc rice n choc chips..ngeeheee

Bahan perasa:

1. Coklat emulco (tambah chocolate rice di dalam adunan).
2. Strawberi emulco (campur pewarna pink bagi jadi warna pink cantik)
3. Rasa vanila je (tak tambah perasa atau pewarna cuma letak chocolate chips)

Cara buat:


1. Masuk perasa ke dalam mangkuk berasingan.
2. Masukkan semua ke dalam tupperware atau apa2 bekas.
3. Simpan beku selama at least 1 malam (atau kalau dah tak sabar mcm husband sy, dah keras jadi tekstur aiskrim tu boleh la makan)

Sebelum dan selepas bbrp jam akibat husband yg mcm budak2 itu dah mengamuk2 nak aiskrim. (-__-")

Rainbow Paddle Pop

Same tak ngan di tudung tupperware? up sikit masuk choc rice n choc chips..ngeeheee


Bahan perasa:

1. Biru tulin
2. Strawberi emulco + pewarna pink
3. Rasa vanila (tak tambah apa2..guna adunan asal tu)
4. Choc chips & choc rice


Cara buat:

1. Masuk perasa ke dalam mangkuk berasingan.
2. Masukkan semua ke dalam tupperware atau apa2 bekas.
3. Kacau perlahan2 hingga menjadi corak cantik.
4. Simpan beku selama at least 1 malam (atau kalau dah tak sabar mcm husband sy, dah keras jadi tekstur aiskrim tu boleh la makan).

Sebelum dan selepas bbrp jam akibat husband yg mcm budak2 itu dah mengamuk2 nak aiskrim. (-__-")
Tekstur aiskrim.

#Tekstur aiskrim ni lebih kurang je ngan aiskrim Walls tu.. rase pun lebih kurang. Sangat menjimatkan duit!
Masa yang digunakan pun singkat. Sangat recommended la pada yang suka makan aiskrim. (^__^)v

Bye. Salam.
-PjahFzah-

www.tips-fb.com

2 comments:

  1. mung beli ovalete kat ne? pjah buat ler slalu resepi, leh aku try buat gak hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat supermarket je... brand meriah or nona selalu yg halal..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...